marți, 15 iunie 2010

Budinca de spaghetti cu branza



Aceasta budinca se poate face din telemea de vaca, oaie, bivolita, din branza de burduf sau branza de capra. Eu am folosit telemea de vaca.



-1pachet de spaghetti
-80 g margarina
-600 g telemea de vaca
-5 oua


Se pune in vasul termorezistent margarina, branza data prin razatoare cu gauri mari si se bat ouale.

Se fierb spaghettele conform indicatiilor de pe pachet si se strecoara.

Dupa ce s-au scurs pastele se pun peste margarina si branza si se amesteca.

Pastele trebuie sa fie fierbinti sa se topeasca ingredientele.

Se toarna apoi ouale batute si se amesteca din nou.

Se introduc la cuptorul preincalzit pana se cocc.

luni, 14 iunie 2010

Cartofi inveliti




Vai ce in urma sunt cu retetele. Timpul trece, retetele curg si eu nu am timp sa le introduc pe blog. Cred ca pe undeva pe la toamna am sa ajung si eu la zi. Ar fi bine daca la toamna as fi la zi. Amestec retete vechi cu retete noi care cum imi vine la indemana si cum este momentul. Totul e sa nu ma incurc si sa uit din retetele vechi. Acum hai sa facem o reteta veche.



-1 kg de cartofi
-200 g sunca
-1 cutie de ciuperci
-2 bilute de mozzarella
-6 oua
-100 g unt
-200 g smantana






Se fierb ouale 15 minute, iar cartofii se fierb in coaja. Cand sunt calduti se decojesc si se lasa la racit. Se taie sunca in fasiute si ouale in felii cu aparatul de feliat ou. Se taie cartofii felii si se aseaza pe fundul vasului cat sa acopere bine fundul lui.

Deasupra se pune jumatate de sunca,

peste sunca se pun jumatate din ciuperci

si se rade o biluta de mozzarella.

Peste mozzarella se pun 3 oua feliate

si se pune jumatate de unt

si jumatate de smantana.

La urmatorul rand se procedeaza la fel. Vasul se introduce in cuptor si se tine pana se evapora zerul lasat.

Fasole batuta



Ia sa vedem noi acum o mancarica buna de post.


-1 kg de fasole alba uscata
-3 cepe mijlocii
-1 morcov
-1 telina mijlocie
-usturoi, fiecare cum ii place de iute
-8 cepe pentru calit


Se alege fasolea, se spala bine si se pune la muiat in apa de seara pana dimineata. A doua zi se pune la fiert si se fierbe schimbandu-se 3 ape (se fierbe cam 10 minute cu fiecare apa). Se pune zarzavatul si se lasa pana se fierbe fasolea.

Se scurge fasolea de zeama si se lasa la racit.

Intre timp se taie ceapa pentru calit fideluta si se prajeste.

Cand este inca calduta fasolea se pune in mixer, se paseaza, se pune usturoiul pisat, apoi se pune ceapa calita si se paseaza in continuare.

Se pune in cutiute sau castroane peste care se pune folie de bucatarie.

marți, 8 iunie 2010

Aspic cu fructe




De ce sa existe aspic cu carne sau aspic cu legume si sa nu existe si aspic de fructe. Nu stiu daca sunt prima careia i-a venit ideea, dar oricum eu nu am mai vazut prin reviste. Poate n-am gasit eu revista potrivita. Se poate si asta. Dar lasati-ma sa cred ca nu am gasit.



-2 portocale
-3 kiwi
-1 banana
-1 compot de ananas
-1 compot de piersici
-3 pachetele de gelatina







Se scurge zeama de la compotul de ananas si piersici, zeama se amesteca cu gelatina si se lasa la muiat. Intre timp se taie din portocala felii rotunde care se vor pune pe fundul vaselor in care punem aspicul si din kiwi tot felii rotunde pe care le punem pe peretii laterali ai vaselor.

Se taie in bucati portocalele, kiwiul, bananele,ananasul (daca nu e taiat) si piersicile.

Se amesteca intr-un castron

si se pun in vasele unde am pus rondelele de portocale si de kiwi. Se incalzeste gelatina la 60*C, se toarna peste fructe si se da la rece.

Cand s-a inchegat se introduce vasul intr-o cratita cu apa fierbinte pentru cateva secunde (cat sa se desprinda gelatina de pe peretii vasului), se rastoarna pe o farfurie si se serveste.

luni, 7 iunie 2010

Cartofi noi in folie de aluminiu cu verdeturi a la Provence




Si pentru ca tot este perioada cartofilor noi, m-am gandit sa incerc sa-i fac in folie de aluminiu cu coaja cu tot. Mai mancasem in folie de aluminiu, dar erau cartofi normali. Da, dar imi era pofta sa-i mananc si cu niste ierburi un pic mai sofisticate, dar cum sfera de ierburi aromate a lui domnu' Grosu se limiteaza la cimbru, patrunjel, marar, leustean si telina, am tot cautat ceva care sa placa la amandoi. Si cautand prin cutia mea cu verdeturi, m-am oprit la verdeturi a la Provence, cu gand ca la astea nu va stamba din nas. E inversul lui fi-miu care cand mananca paine cu unt isi ia cutia cu ierburi si-si pune peste unt tot felul de minuni. Ce credeti ca a spus cand a mancat cartofii? CA AU UN GUST CIUDAT! Ei na poftim moft. Ierburile mele preferate alese cu atata placere. Sa nu va luati dupa el, chiar sunt foarte bune verdeturile astea. Ia sa vedem cum m-am chinuit eu sa fac o mancare asa de sofisticata.



-12 cartofi noi mai maricei
-ulei
-verdeturi a la Provence
-sare



Se iau 12 cartofi noi mai maricei si se spala bine, bine.


Se ia o folie de aluminiu si se taie 12 bucati care sa aiba marimea astfel incat sa inveleasca tot cartoful bine.

Se ia fiecare bucata de folie de aluminiu, se unge cu ulei,

se presara pe ea verdeturi a la Provence si sare

si se pune cartoful pe ea invelindu-l bine.

Asa procedam cu toti cei 12 cartofi.Ii punem intr-o tava si ii introducem in cuptorul preincalzit timp de o ora.

Se scot din cuptor, se pun pe farfurie,


se desfac de folie si se servesc fierbinti. Sunt buni si reci, cu conditia sa-i lasam in folie.

joi, 3 iunie 2010

Cartofi noi la cuptor cu branza



In seara asta am reusit si eu si am facut cartofi la cuptor cu branza. E mancarea noastra preferata primavara cand ies cartofii. Nu stiu de ce m-am tot invartit anul acesta si nu am avut timp, dar niciodata nu e prea tarziu. Pe cat de simplu se fac, pe atat de gustosi sunt.


-1,500 kg cartofi noi
-branza pentru ras
-sare
-piper
-2 lingurite de Secretul gustului cu legume
-ulei
-usturoi granulat


Se spala cartofii de pamant,

se curata,

se taie bucati mai mari si se pun intr-un vas de yena cu capac,

se presara cu sare si piper, se pun cele 2 lingurite de Secretul gustului si uleiul

si se introduce vasul acoperit in cuptorul incins. Cand sunt aproape gata se ia capacul ca sa se rumeneasca cartofii. Se scot din cuptor, se presara cu usturoi granulat

si cu o paleta se pun in farfurii si se rade branza peste ei.