Da, astazi am facut coliva. Oare am facut coliva ca maine este sambata mortilor, sau mi-am facut mie coliva pentru ca imi dau duhul ca nu voi mai avea bani deloc de la 1 iunie. De ce oare deloc? Pentru simplul fapt pentru ca pana in decembrie trebuie sa ne luam 90 de zile de somaj tehnic esalonat, iar guvernul ne mai ia si el 25% din salariu. Sunt atat de fericita ca pun umarul la iesirea acestei tari din recesiune ca nu va inchipuiti. Ma gandesc cu groaza ca daca Alex intra la cu taxa am terminat-o. Ma gandesc cu groaza la banii pe care trebuie sa-i dau la inscriere la toate sectiile de la ASE. Ma gandesc cu groaza la mama cum o sa-l intretina din pensia ei la Bucuresti si daca am sa am bani s-o ajut. Si mai lucreaza si Nae la stat. Suntem o familie fericita din acest punct de vedere. Dar si o familie curata, fara nici un fel de remuscari.Deci am hotarat ca azi sa fac o coliva pentru cine s-o nimeri.
-1 kg arpacas
-900 kg zahar
-4 plicuri zahar vanilat
-500 g nuci
-1 fiola esenta de rom
-coaja rasa de la o lamaie
Se curata arpacasul de impuritati si se spala bine in 9 ape.
Se pune la fiert o parte arpacas 5 part apa intr-o cratita de tuci. Se amesteca in el sa nu se prinda de fund si se lasa sa fiarba pana cand arpacasul este fiert si legat. Pe parcurs daca mai este nevoie se mai poate pune apa fierbinte. La sfarsit fiertura trebuie sa aiba o consistenta moale. Dupa ce a fiert se pune zaharul, zaharul vanilat si se fierbe pana cand capata o culoare lucioasa si este legata. Fiertura trebuie sa fie moale pentru ca atunci cand se raceste se intareste. Se lasa la racit.
Nucile se maruntesc prin robotsau se taie cu cutitul mititele.
Cand s-a racit se adauga esenta de rom, nucile maruntite si coaja rasa de lamaie.
Se amesteca bine. Daca cumva ati fiert-o prea tare pana sa puneti mirodeniile puteti s-o inmuiati cu putina apa calda si se amesteca bine. adupa ce ati terminat cu mirodeniile o puneti pe farfurii, o aranjati frumos pe farfurie,
si o ornati cum doriti crucea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu