sâmbătă, 12 februarie 2011

Andiva





Amaruie si suculenta, andiva (Cichorium endivia) nu este chiar pe gustul oricui. Cine i-a descoperit si inteles calitatile o iubeste insa neconditionat.
I se mai spune cicoare-de-gradina ( nu se face confuzia cu planta medicinala) si este privita de multi cu un ochi critic, fiind considerata o sofisticarie frantuzeasca, greu accesibila ca pret. Dimpotriva! Andivele nu sunt scumpe ( o caserola cu cinci astfel de legume costa maximum 9 lei) si sunt extrem de spornice. Trei bucati sunt de ajuns pentru 2-3 portii de salata, iar din frunzele si miezul celorlalte doua poti face cateva portii de andiva umpluta.
Ai grija sa alegi doar andivele foarte proaspete. Cele trecute sunt destul de lemnoase si foarte amare. Uita-te cu atentie la culoare ( evita-le pe cele verzi) si la cat de proaspete par frunzele. Daca sunt vestejite, nu le cumpara. Cei mai mari producatori si exportatori de andive sunt belgienii si olandezii. Francezii le folosesc foarte mult in gastronomia lor, iar italienii asezoneaza anumite feluri de pizza cu frunzele ei amarui.
Din andive se pot pregati salate cu dressing de maioneza light sau iaurt, cu branzeturi fine, sunca, creveti sau nuci, supe crema delicioase, gratenuri care mai de care mai interesante. In plus, le poti umple in fel si chip, cu legume, branzeturi sau carne, si le poti baga apoi la cuptor. Supa-crema de andive poate face parte chiar si din meniul bebelusilor cand acestia incep diversificarea, pentru ca aceasta leguma este foarte bogata in vitamine si minerale. Andiva contine vitaminele A, B1, B2, saruri minerale calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu.
Pe langa folosirea lui in alimentatie, andivele pot fi folosite si in mod terapeutic. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza tocmai gustului lor amarui, tonic, de stimulare a poftei de mancare si a secretiilor gastrice.
Are bune efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.
Avand bune proprietati depurative (chiar usor laxative), andiva e un bun adjuvant in obezitate, aterioscleroza, precum si in alimentatia cardiacilor si a celor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme ( pe principiul ca andiva aduce un aport mai mare de potasiu in dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant si in alimentatia convalescentilor, gravidelor si persoanelor mai in varsta.
Avand un continut foarte scazut in glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor. Andivele sunt mai putin recomandate in stare cruda in cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal si gastrite hiperacide.
Andivele sunt legume ciudate, specifice perioadei de iarna-primavara, fiind obtinute prin intrarea in vegetatie fortata a radacinilor de cicoare. Cicoarea era cultivata si apreciata in multe preparate, mai ales in salate, inca din vremuri vechi, de catre egipteni si romani, fiind pomenita in scrierile lui Pliniu cel Batran si Dioscoride. In epoca medievala, din radacina de cicoare uscata si macinata se prepara o bautura asemanatoare cafelei. Tehnica moderna de obtinere din cicoarea spontana si de cultivare a andivelor a fost descoperita accidental in sec. al XIX-lea, de catre un cultivator belgian. Pentru a obtine andive de salata, se taie frunzele plantei, care pot sa fie crestate sau alungite, iar radacinile cu tulpini se pastreaza in locuri intunecate. Din aceste tulpini tinute la intuneric apar noi frunze care din cauza lipsei de lumina nu mai sunt foarte amare si au culoarea galbuie, albicioasa. Aceste frunze cresc adunate in mici “capatani” alungite, care se mai numesc si “papusi” de andive. In tara noastra andive se cultiva cu succes, de multi ani, in localitatea Gheraiesti, judetul Neamt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu