sâmbătă, 12 februarie 2011

Piper de Cayenne


De fapt nu e un piper ci un ardei iute, o varietate de Capsicum frutescens (alaturi, de pilda, de ardeii Tabasco, malagueta etc). Denumirea vine de la capitala Guyanei franceze (Cayenne), de unde se pare ca este originar. Praful care poarta denumirea din titlu se obtine din pulpa si semintele acestor ardei, uscate si macinate. Rezulta, fireste, un fel de boia, dar care este de cateva ori mai iute, asa ca va dati seama ca vorbim de un condiment care trebuie folosit cu multa precautie.
O alta diferenta dintre piperul de Cayenne si mai cunoscuta boia este savoarea. Boiaua iute are un gust iute dar si usor dulceag, uneori cu iz de fum. Piperul de Cayenne este de douazeci de ori mai iute si gustul specific este dominant, intepator. Daca ati gresit si ati adaugat la mancare prea mult piper de Cayenne, adaugati cartof crud, ras, sau paine faramitata, pentru a reface gustul.
Daca ati gustat din praful de ardei si gatul v-a luat foc, in nici un caz nu beti apa si nu incercati sa stingeti cu bere! Efectul se va amplifica! Cel mai bine este sa beti o cana de lapte rece sau iaurt.
In alte limbi: poivre de Cayenne (fr.), Cayenne pepper (engl.), Pepe di Caienne (it.) Cayennepfeffer (germ.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu