marți, 18 mai 2010

Piperul






Piper negru
Piper nigrum

Piper roz
Schinus terebinthifolius

Piperul este un arbust catarator, peren si face parte din familia careia ii da numele: piperaceae. Este originar din India si se cultiva in zonele tropicale, foarte calde si umede. Boabele de piper pe care le cunoastem sunt fructele uscate ale arbustului.
Cele patru varietati de piper cunoscute – negru, alb, rosu si verde – sunt, de fapt, una si aceeasi specie. Momentul recoltarii si metodele de procesare fac ca boabele sa capete culori, arome si gusturi diferite.
Piperul alb se obtine in urma decorticarii boabelor perfect coapte (de culoare rosie, la maturitate), proces care are ca rezultat pastrarea mai concentrata a iutelii cu pierderea partiala a aromei. Datorita procesarii suplimentare si a productivitatii mai scazute, piperul alb este cel mai scump.
Piperul negru este fructul recoltat putin inainte de coacere si uscat la temperaturi moderate. Fructele, verzi in momentul recoltarii, se innegresc in timpul uscarii, datorita unui proces de fermentatie care are loc in fruct.
Piperul verde este cel recoltat devreme, inainte de a se coace, si procesat astfel incat fermentatia sa nu mai aiba loc. Din cauza ca este necopt, piperul verde nu este prea iute si are o aroma mai slaba dar mai proaspata.
Aceeasi tehnologie de conservare este aplicata fructelor coapte pentru obtinerea piperului rosu. Aroma piperului rosu este situata intre aroma matura a piperului negru cu cea proaspata a piperului verde.
Piperul roz este altceva decat piperul rosu: provine de la o planta cu totul diferita (schinus terebinthifolius, din familia anacardiaceae) si are iuteala si aroma mai slaba, fiind oarecum asemanator cu ienuparul. Piperul roz este originar din Brazilia.
Desi exista pe piata toate cele patru variante de piper, cel negru domina de departe productia si consumul.
Piperul se poate cumpara sub forma de boabe intregi sau macinat. Ca si in alte cazuri, este preferabil sa-l cumparam intreg si sa-l macinam numai inainte de utilizare, pentru a-i pastra aroma integrala. Boabele se pastreaza cel mai bine in containere inchise ermetic, la adapost de lumina si umezeala.
Utilizari
Singur sau in combinatie cu alte condimente, piperul este foarte apreciat la prepararea tocanelor, fripturilor, sosurilor si mancarurilor cu legume si peste. Piperul poate fi gatit mult timp fara a-si pierde aroma si gustul.
Piperul alb este potrivit pentru sosurile albe si salate, unde piperul negru ar putea altera culoarea. Poate fi adaugat in mancaruri, pentru ajustarea gustului, in ultimul moment, reusind sa mareasca iuteala fara a modifica aromele.
Piperul rosu aproape ca nu are importanta, avand mai mult un rol decorativ printre celelalte sorturi.
Piperul roz brazilian are fructzele mici si foarte slab aromate. Este uneori utilizat in bucataria occidentala ca decoratie, in amestec cu boabe de piper verde, alb si negru. In combinatie cu alte condimente poate dezvolta o aroma subtila, ceea ce il recomanda alaturi de peste si legume.
Piperul verde este la fel de aromat ca cel negru dar mai putin iute. Deci il vom folosi in situatiile in care ne dorim sa dam mancarii aroma de piper dar sa n-o iutim prea tare. La nivel industrial, piperul verde este folosit la prepararea mustarului si a sosurilor pentru friptura.
Piperul este considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente, deoarece are efecte pozitive asupra tractului digestiv, alunga tusea iritativa si uscata, lupta impotriva gripei si a balonarii, indeparteaza sensibilitatea la frig, ajuta persoanele cu reumatism si pe cele hipertensive, combate astenia, inlatura pietrele de la rinichi si contribuie la pigmentarea pielii.
Condimentul are efecte antioxiandate, antibacteriene si este o sursa bogata de vitamina A, vitamina K, calciu, cupru, magneziu, potasiu si fier.
Trateaza tusea
Piperul are proprietatea de a vindeca tusea iritativa si pe cea uscata. Astfel ca, daca amesteci doua varfuri de cutit de piper cu doua linguri de miere si cateva picaturi de zeama de lamaie, vei avea un remediu perfect pentru aceasta problema de sanatate.
De asemenea, pentru tusea spastica poti face un amestec de 200 de ml de alcool alimentar, o lingurita si cinci linguri de piper negru pe care sa il pui la macerat timp de 7 zile. Amestecul rezultat se administreaza amestecat cu apa, sub forma de gargara si are o actiune antitusiva foarte puternica.
Explicatia este foarte simpla: substantele volatile ale condimentului au un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase de la nivelul gatului.
Pigmenteaza pielea
Cativa oameni de stiinta din Londra au facut o serie de cercetari aupra piperului si au ajuns la concluzia ca piperul este un tratament util in ceea ce priveste imperfectiunile pielii. Acestia au demonstrat faptul ca acest condiment ajuta la pigmentarea pielii, dar ca rezultatele sunt vizibile doar in momentul in care tratamentul este combintat cu lumina ultravioleta. Astfel ca, un tratament cu piper si ultraviolete poate modifica nuanta pielii in numai cateva saptamani.
Regleaza tensiunea arteriala
Medicii chinezi au dovedit faptul ca, daca o persoana tine in gura o boaba de piper timp de 15 minute, isi poate regla tensiunea arteriala. Efectul creat dispare dupa circa 20 de minute, insa atunci tensiunea este deja restabilita, iar efectele secundare nu exista.
Indeparteaza gripa in faza incipienta
Se face o infuzie de 10 minute cu piper (trei varfuri de cutit), cuisoare si scortisoara (cate un varf de cutit) intr-o cana cu apa fierbinte, se indulceste cu miere iar rezultatul final se bea cat mai fierbinte. Aceasta reteta era folosita in medicina medievala franceza si este, inca de atunci, foarte apreciata.
Bun pentru silueta
Persoanele care vor sa slabeasca pot apela la ajutorul piperului: acesta arde grasimile foarte repede si scade apetitul. De asemenea, condimentul este un bun aliment pentru persoanele care au tulburari de digestie.
Lupta impotriva reumatismului si a sensibilitatii la frig
Sensibilitatea la frig poate fi combatuta cu ajutorul piperului, daca timp de o saptamana mananci doar alimente calde, iar dupa fiecare masa consumi cate o lingurita rasa de piper negru.
Persoanele care sufera de reumatism, de asemenea, pot fi ajutate de acest condiment „minune”. Asadar, se maseaza zonele dureroase cu o pasta din piper si rachiu, de doua-trei ori pe zi. Piperul are rolul de a incalzi articulatiile, de a stimula circulatia sangvina si de a calma durerile reumatice.
Contraindicatii
Piperul este contraindicat persoanelor cu probleme precum gastrita hiperacida sau hipertensiune. De asemenea, fiind un condiment excitant si revigorant, trebuie consumat cu precautie de persoanele agitate, care sufera de tulburari ale sistemului nervos si de catre persoanele sensibile. De asemenea, condimentul nu este recomandat in cazul starilor inflamatorii acute. Nici celor care se confrunta cu afectiuni oftalmologice sau cu dureri larongo-faringice nu le este indicat sa consume piper, decat in cantitati foarte mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu